مدیر عامل شرکت شمس لبن با ذکر این موضوع که باید مرزبندی مشخص و محکمی بین روابط سیاسی و اقتصادی با کشورها داشته باشیم گفت: در حوزه روابط سیاسی با دیگر کشورها باید طوری عمل شود که امتیازات به صورت دو طرفه باشد. یعنی اگر امتیاز اقتصادی می دهیم باید یک امتیاز اقتصادی از طرف مقابل بگیریم.
مهندس توحید موسوی صدر با بیان این مطلب و با اشاره به جنگ اوکراین گفت: در جنگ روسیه و اوکراین می بینید که بین کشورهای اروپایی و روسیه از نظر سیاسی بحران و تنش وجود دارد. ولی باوجود این تنش ها و لفاظی های تند علیه یکدیگر و حتی اعمال تحریم های سیاسی اروپا علیه روسیه، اروپا محصولات کشاورزی، باغی و لبنی خود را به روسیه صادر می کند.
وی در ادامه گفت: این مسأله به وضوح نشان می دهد که مرزبندی محکم و قابل دفاعی بین مسائل و تصمیم های سیاسی و منافع اقتصادی طرفین وجود دارد. در نتیجه حوزه اقتصاد، سلامت و معیشت مردمان شان به دلیل مناقشات سیاسی دچار مشکل نمی شود.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه در تنظیم روابط خود با کشورها نتوانسته ایم به ظرفیت های اقتصادی خود توجه کینم افزود: چند سال قبل برسر سرنگونی جنگنده روسیه توسط ترکیه بحرانی بین این دو کشور به وجود آمد. همین مناقشه یک فرصت بزرگ برای ما بود که نتوانستیم استفاده کنیم.
مهندس موسوی در پاسخ به اینکه چرا ما نتوانستیم از این بحران به نفع خود استفاده کنیم گفت: دلیل آن این است که از چند سال قبل از آن، ترکیه با یک برنامه ریزی درست، تمام گلوگاه های اقتصادی روسیه در حوزه کشاورزی را در اختیار خود گرفته بود به طوری که روسیه بیشتر از 20 روز نتوانست محصولات کشاورزی صادراتی ترکیه را تحریم کند. وی ادامه داد: ترکیه توانسته بود در طول چند سال و با برنامه ریزی و کار علمی، تمام استانداردها و الزامات روسیه را در مورد محصولات کشاورزی و لبنی خود رعایت کند ولی ما تاکنون نتوانسته ایم.
وی در پایان گفت: در حوزه تنظیم روابط سیاسی و اقتصادی با کشورها و همچنین ورود به پیمان های چند جانبه باید مرزبندی مشخصی بین روابط سیاسی و اقتصادی تعیین شود تا در صورت بروز مشکل در روابط سیاسی، روابط اقتصادی دچار مشکل نشده و یا حداقل آسیب را ببیند.